By "Напоителни системи" ЕАД / Новини / 0 Comments

Възстановява се целостта на дигата при река Чая

В резултат на обилните валежи, в района на село Катуница се е скъсал участък от дигата на река Чая. Поради очакваните обилни валежи, Напоителни системи е разположило техника в района. В момента мястото е обезопасено и се извършват аварийно-ремонтно-възстановителни работи.

В следствие на изключително големите количества дъжд, продължили до 4:00 ч. тази сутрин, нивото на водата се качва над максималното водно количество, което може да провежда река Чая – над 600 кубика в сек. През изминалото денонощие валежите в областите Пловдив и Смолян са в размер на 121 л./кв. м.

Това води до преливане на реката над дигата и в последствие до нейното скъсване. Отслабването на защитното съоръжение е в резултат на обилните валежи през последните няколко месеца. Компрометираното място е различно от корекцията на последния авариен ремонт извършен през юни. Ремонтираният тогава участък не е засегнат и е издържал на обилните валежи.

Няма опасност за населението в района. Сформиран е кризисен щаб. На място са представители на “Напоителни системи” ЕАД, Басейнова дирекция, Областна дирекция Земеделие, Областна управа Пловдив и Пожарна безопасност.